Wonen in Berlijn-Tiergarten

Wonen in Berlijn-Tiergarten

Eigenlijk is dit een onmogelijke wijk om te beschrijven, zo groot zijn de verschillen. Het bekendste deel is het grandioze Tiergarten, waar de Bondsdag en de parlementsgebouwen staan en waar Kanzlerin Merkel het overzicht probeert te houden.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Potsdamer Plaats
Hier staan de grote ambassades en hier ligt ook het schitterende park, waarnaar de wijk is genoemd, tot en met het KaDeWe (Kaufhaus Des Westens), net op de grens met Charlottenburg. De Potsdamer Platz is voor veel Berlijnbezoeker een must. Nederlanders kunnen in het Sony Centrum genieten van buitenlandse films in de originele taalversie, een grote luxe in Duitsland. Wie hier wil wonen kan terecht in het The Charleston hotel en appartementencomplex van de Nederlandse bouwondernemer Kondor Wessels, die goed inspeelt op de luxe, en internationale levensstijl, die Mitte en Tiergarten kenmerken.

Hansa Viertel
Heel bijzonder is het Hansa Viertel, waar de mooiste naoorlogse modernistische bouw van Europa te vinden is, voorbeeld voor vele Nederlandse nieuwe wijken. In de Tiergarten is ook een van de mooiste Biergarten van Berlijn te vinden, het Café Am Neuen See, waar bij zonneschijn tout Berlin al dan niet met de betere honden de show probeert te stelen.

Goed toeven Am Spreeufer
Ten noorden van de Spree begint de wijk Oud-Moabit, die duidelijk opleeft sinds het nieuwe Hauptbahnhof geopend is. In het bijzonder bij de straten die op de Spree uitkomen, zijn aanzienlijke prijsstijgingen te constateren. Het is hier ook goed toeven, twee stappen van de Spreeufer met zijn vele strandbars en ligweiden.
Aardig is het buurtje rond de Elberfelderstrasse, waar zich steeds meer jongeren en creatieve vestigen die het Oosten te duur vinden. Straten hebben hier nog gaslantaarns.

Arme kant van Tiergarten
Tiergarten heeft ook een ander gezicht, want verderop begint een regelrechte armoedeval. Hier wonen veel Arabische Shiìtische clans uit Libanon en andere kansarme niet-westerse migranten. Het aantal mensen met een uitkering is zeer hoog en het lijkt erop dat de teruggang hier niet meer te stuiten is. Dit deel van Tiergarten behoort inmiddels tot de armste wijken van Berlijn, met een slechte prognose.

Kopen in Berlijn-Tiergarten
Tussen voorname ambassades ligt in het "Diplomatenviertel", een wijk met zeer fraaie stadsvilla's met super-de-luxe appartementen. De prijzen gaan hier tot €12.000 per m2. Het is een unieke locatie, meer iets voor "oud geld", volgens een woordvoerder van de aannemer. Ten noorden van de Spree echter is het prijskaartje nog zeer bescheiden. Oud-Moabit zou weleens tot een echte hit op de vastgoedmarkt kunnen uitgroeien. De ligging vrijwel naast het Hauptbahnhof en vlakbij de Spree nodigen hiertoe uit. In een nieuwbouwcomplex aan de Spree (Haus Amsterdam, Haus Stockholm enz.) gingen de appartementen recentelijk als warme broodjes over de toonbank. De tegenoverliggende Holsteiner Ufer met zijstraten bestaan nog voor een groot deel uit mooie Gründerzeithuizen maken deel uit van het wijkje dat "das kleine Hansa Viertel" wordt genoemd.)

Hier kan men met een gerust hart nog voor weinig geld een naoorlogse wederopbouw studio of tweekamerflat kopen, die prima dienst kunnen doen als vakantiewoning. Met de S Bahn (station Bellevue) ben je in de kortste tijd in de andere delen van Berlijn. In Tiergarten is het zaak zich goed te laten informeren, omdat hier heel wat addertjes onder het gras kunnen liggen.

Tiergarten-Moabit
Sony Center Potsdamerplatz
Sony Center
In het Sony Center draaien de nieuwste buitenlandse film in de originele versie. Een grote luxe in Duitsland!