Wonen in Berlijn-Schöneberg

Wonen in Berlijn-Schöneberg

Schöneberg is voor veel Nederlanders een relatief onbekende West-Berlijnse wijk. Ten onrechte, want de wijk is zeker de moeite waard. Dit levendige en centraal gelegen stadsdeel begint ten oosten van het Kaufhaus des Westens en grenst zuidelijk aan Kreuzberg. Ook hier heeft de oorlog huisgehouden en worden enclaves met prachtige burgerhuizen uit de 19e eeuw afgewisseld met fantasieloze naoorlogse wederopbouw blokken. Een van de leukste buurten is de omgeving van de Winterfeldtstrasse, waar op woensdagen en zaterdagen de oudste markt van Berlijn wordt gehouden. Schöneberg werd in 1963 wereldberoemd, toen President Kennedy voor het raadhuis daar de historische woorden sprak: "Ich bin ein Berliner"

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Grootstedelijke sfeer in Schöneberg
Hier speelt zich het echte Berlijnse leven af en er wonen ook nog steeds echte Berlijners. Al in het begin de jaren dertig leefde Christopher Isherwood (Cabaret) zich hier uit en de Motzstrasse kent nog steeds een groot aantal oorden van roze vermaak. Nu zijn het coole cocktailbars en trendy restaurants die de toon aangeven. In dit deel van Schöneberg heerst een echte grootstedelijke sfeer. Keurige intellectuelen mengen zich met alternatief en kleurrijk. Erg prettig is dat er nog ouderwetse cafés en winkels zijn die alle trends overleefd hebben. Mijn favoriete straat is de Goltzstrasse, vlakbij de Winterfeldtplatz, met leuke restaurants, cafés en winkeltjes. Ook een van de mooiste pleinen van Berlijn ligt in Schöneberg: de Viktoria-Luise Platz. Een voordeel van de wijk is de centrale ligging, met zeer goede verbindingen. Met de U2 en de U3 ben je zo in Mitte, op de Potsdamer Platz, in Prenzlauer Berg of op de Kurfürstendamm.

Kopen in Berlijn-Schöneberg
Hier geldt, zoals overal in Berlijn, dat de wijken vaak groter zijn dan menige stad in Nederland. Het is van groot belang geadviseerd te worden waar wèl en waar niet in Schöneberg te kopen en te wonen. Er zijn naoorlogse delen rond de Kurfürstenstrasse, de Potsdamer en de Hauptstrasse die ik minder graag zou aanbevelen, vanwege de hoge schoteldichtheid. Erg de moeite waard echter zijn de appartementen rond de Viktoria-Luiseplatz, de Winterfeldtplatz en de Goltzstrasse. Ook de Hewaldstrasse-buurt rond het stadhuis Schöneberg is prima. Veel belovend is het gebied rond de oude gasfabriek, waar een toekomstige energy universiteit wordt gevestigd. De wijk is wat minder intact, gepolijst, maar ook goedkoper dan Charlottenburg. Hier is mijn advies positief en ik verwacht hier ook een verdere stijging van de nu nog redelijke prijzen.

Schöneberg
Goltzstrasse Schöneberg
Winterfeldt markt
Bezoek op woensdag of zaterdag de Winterfeldt markt, de oudste en grootste van Berlijn, hier geen T-Shirts maar vlees, vis, groenten en kaas van de beste kwaliteit.