Wonen in Berlijn-Prenzlauer Berg

Wonen in Berlijn-Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is een van de heerlijkste woongebieden van Berlijn. Deze voormalige Oost-Berlijnse wijk is een voorbeeld van de "Blühende Landschaften" die Bondskanselier Kohl de Oost-Duitse bevolking beloofde na de Duitse hereniging. Massaal trokken jonge hoogopgeleide mensen uit West-Duitsland en de West-Europese landen naar deze vrijwel intacte woonwijk. In de dure buurten woont vrijwel geen Oost-Berlijner meer, omdat de huren en de prijzen van woningen enorm zijn gestegen en tot de duurste van Berlijn behoren.

Video's

Prenzlauer Berg

A day in a life - Prenzlauer Berg

Jonge ouders in Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg is opvallend kinderrijk en op zonnige dagen zijn hele stoeten kinderwagens onderweg naar het populaire Mauerpark of de speelplaats van de idyllische Kollwitzplatz. Veel mensen werken in het wetenschappelijk onderwijs of in de creatieve sector en zijn vaak zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Bekend is ook de Kulturbrauerei, een oude bierbrouwerij, waar nu culturele activiteiten plaatsvinden. In Prenzlauer Berg is geen gebrek aan ecologisch verantwoorde winkels en BIO levensmiddelen. De Grüne Partei wint hier steevast de verkiezingen. De levensstijl is zeer ontspannen en er zijn veel leuke restaurants en caf’s die druk worden bezocht, vooral door jonge ouders met kinderen. Slechts twintig procent van de bevolking is ouder dan 45 jaar.

Kopen in Berlijn-Prenzlauer Berg en Pankow
De prijzen lijken inmiddels wel hun top bereikt te hebben. Voor fraaie nieuwbouw projecten met parkeergarage op goede locaties wordt tussen de €4000 en €6500 per vierkante meter betaald. Kopen is hier aan te raden voor degenen die "Instant happiness" zoeken, dus niet in eerste instantie uit zijn op prijsstijgingen. De buurt is vrijwel af. De mooiste en duurste straten bevinden zich rond de Kollwitzplatz, de Gethsemane Kirche, de Veteranenstrasse en het Mauerpark. Ook het Bötzowviertel rond de Hufelandstrasse en de omgeving van de Helmholtzplatz zijn de laatste jaren erg in trek. Hier zijn aantal "Greenwheels" parkeerplaatsen te vinden. Er is een tendens om naar het noordelijker gelegen Pankow te trekken, vanwege de lagere prijzen, maar daar ontbreekt de flair en het kosmopolitische karakter. Aardig zijn daar de wijk Niederschönhausen (de vroegere DDR Diplomatenwijk) en het woongebied rond de Florastrasse. Populair is ook Weissensee met veel goede nieuwbouw. In Prenzlauer Berg woont net zoals in Mitte en Friedrichshain een multiculturele witte bevolking.

Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg
Kulturbrauerei
Bezoek de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Onnavolgbaar hoe hier cultuur, cinema en aangenaam verpozen in een oude brouwerij worden verenigd.