Wonen in Potsdam, het Pruisisch Arcadië

Wonen in Potsdam, het Pruisisch Arcadië

De vorstenstad Potsdam is het Versailles van Berlijn en ligt 35 km ten westen van de metropool Berlijn. Het is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Snelle spoorlijnen en S-bahn verbindingen met Berlijn maken Potsdam tot zeer gewild woonoord, dat een uitzonderlijk hoge leefkwaliteit verbindt met alle geneugten van de nabij gelegen grote stad.

De stadsuitleg is grotendeels Nederlands. In de tijd van de grote keurvorst Frederik en zijn echtgenote, prinses Luise Henriette van Oranje, en ook tijdens de eerste Pruisische koningen, was de Nederlandse Republiek toonaangevend in smaak, vooral op architectonisch en waterbouwkundig terrein. Veel herinnert nu nog aan de Oranjes, zoals het Schloss Oranienburg en de Oranienstrasse met de Moritz (Maurits)platz in Berlijn. Na de dood van de kinderloze Koning-Stadhouder Willem III, heeft het weinig gescheeld, of de Pruisische aanspraken op het erfelijk stadhouderschap en vele domeinen, zouden succes hebben gehad. Pruisen groeide in een razend tempo uit tot een machtige, moderne en tolerante staat.

Van Frederik de Grote, der Alte Fritz, stamt de uitdrukking dat "iedereen gelukkig mag worden, op de wijze die hem goeddunkt." Onder zijn leiding groeide Potsdam uit tot het Versailles van Pruisen met schitterde paleizen, parken en residenties.

Frederik de Grote heeft vele vervolgde bevolkingsgroepen naar Pruisen gehaald, niet in de laatste plaats omdat hij daar economische impulsen van verwachtte. Voornamelijk de Franse Hugenoten kwamen met tienduizenden tegelijk, maar ook de Joden, Russen en Nederlanders profiteerden van de groeiden van Pruisen. Voor de Nederlanders en Russen werden zelfs hele nieuwe wijken gebouwd. "Das Holländisches Viertel", waar elk jaar de intocht van Sinterklaas wordt gevierd en het jaarlijkse tulpenfeest plaatsvindt, is hiervan het bekendste voorbeeld.

Onder latere vorsten groeide Potsdam en omgeving uit tot een water-en parklandschap van de hoogste orde en werd het bekend als het Pruisisch Arcadië. (Unesco erfgoed)

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

In de slotfase van de Tweede Wereldoorlog werd de stad wereldberoemd door de conferentie van Potsdam, waar de deling van Europa werd bezegeld.

Potsdam is uitgegroeid uit tot een van de succesnummers van de Duitse Hereniging; vrijwel alles is gerestaureerd en steeds meer afgetakelde DDR-flats maken plaats voor elegante en comfortabele woningen en fraai vormgegeven eco-gebouwen voor hightech instellingen. De wijk Babelsberg staat inmiddels bekend als "Oscarfabriek", en produceert aan de lopende band internationale speelfilmtoppers en Duitse Tv-series.

Kopen in Potsdam
Wij spreken hier over de delen van Potsdam die de oorlog, de Russen en de DDR relatief ongeschonden hebben overleefd. Het socialistische Potsdam met zijn vele Plattenbauflats laat ik buiten beschouwing. De historische stad en buitenwijken vormen een volstrekt uniek ensemble van 18e en 19e eeuwse huizen en villa's in classicistische stijl in betoverende zoete kleuren.

Zij oefenen een magische aantrekkingskracht uit op de Duitse mode- en entertainmentwereld en op de West-Duitse elite, die geen zin heeft om in Berlijn te wonen. Potsdam beschikt over uitstekende hoger onderwijs instellingen. Grote ondernemingen als Volkswagen en de software-reus SAP hebben hier eigen ontwerp- en researchinstituten. De voormalige Oost-Duitse stad behoort tot de snelst groeiende steden in de voormalige DDR en de prijzen stijgen navenant. Toch vallen de prijzen voor royale appartementen in gerestaureerde villa's nog alleszins mee. (€2500 - €3500 m2) Erg in trek zijn woningen in de vele omgebouwde 19e eeuwse kazernes. Potsdam was een garnizoensstad. Aan de oevers van de vele meren worden oude fabrieken geschikt gemaakt voor de bouw van luxeappartementen.

In Babelsberg geldt dit voor de vooroorlogse filmsterrenwijk met oogverblindend mooie en vaak kolossale villa's gelegen aan de Griebnitz See, met een directe S-Bahnverbinding naar het centrum van Berlijn (20 minuten).

Positief koopadvies. Zo exclusief, zo fraai en zo dicht bij Berlijn: dat kan alleen maar omhoog gaan, maar blijf weg uit de voormalige DDR-flatwijken.

Pruisisch Arcadië
Pruisisch Arcadië
Boottocht
Maak de 4,5 uur lange boottocht over de 12 meren rond Potsdam en Berlijn en geniet van het Pruisisch Arcadië. Afvaart Wannsee 10.35.