Wonen in Berlijn-Mitte

Wonen in Berlijn-Mitte

Ik beperk me bewust tot de vroegere betekenis van Mitte, namelijk het oude centrum aan weerszijden van de boulevard Unter den Linden, dat zich aan beide zijden uitstrekte tot de vroegere Muur. Het gebied wordt aan noordzijde begrensd door de Bernauerstrasse en door de Spree aan de zuidkant. Tegenwoordig horen bestuurlijk ook de arme volkswijken Wedding en Tiergarten tot deze deelgemeente. Mitte is na de hereniging uitgegroeid tot het centrum van de Duitse politiek. Hier liggen de regeringsgebouwen, ministeries, de grote instellingen, theaters, het Museumsinsel en het Stadtschloss, het voormalig Koninklijk Paleis.

Trendy levensstijl in Mitte
Er heeft zich hier een aardverschuiving voorgedaan, niets is meer hetzelfde, overal is gebouwd en worden de laatste kale stukken land, waar eens de Muur liep, omgetoverd tot nieuwe woonoorden. Peperdure nieuwbouwappartementen vind je aan Unter den Linden, de Gendarmenmarkt en de Friedrichstrasse. Bijzonder geliefd is het intieme Scheunenviertel, de voormalige arme Joodse wijk van voor de Eerste Wereldoorlog. Hier zijn de Oranienburgerstrasse, de Luisenstrasse, de Linienstrasse en de Häckische Höfe de grote trekkers.
In de Albrechtstrasse zijn Europese topgaleries gevestigd en bevindt zich het legendarische danspaleis Clärchens Ballhaus, waar bezoekers van alle leeftijden zich tot in de vroege morgen amuseren.

Video's

Häckesche Höfe

Holocaustmonument

De levensstijl in deze buurten is uitbundig, kosmopolitisch en kostbaar, wat goed terug te vinden is in trendy restaurants als Grill Royal, Borchardt, Bocca di Bacco en de Gendarmerie, waar de hele wereld neerstrijkt.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Er zijn nog heerlijk beschutte plekken in Mitte waar weinig toeristen komen en nog een intacte bebouwing te vinden is, zoals de Zionskirchplatz op de grens met Prenzlauer Berg en de vroeg negentiende eeuwse Marienstrasse. Een van mijn favoriete buurten is de oase bij het Märkisches Museum en de oude museumhaven aan de Spree. Hier hebben ooit Nederlandse ingenieurs de Friedrichsgracht aangelegd met het daarbij behorende sluizenlandschap. (foto gracht en museumhaven) Vanaf deze plek heeft men het beste uitzicht op de beroemde Nederlandse ambassade van Rem Koolhaas. (DVD Berlijn filmpje Ambassade) Het voordeel van Mitte is dat veel belangrijke culturele attracties onder handbereik liggen. Er wordt nog steeds veel gebouwd op het terrein waar vroeger de Muur liep. Vooral tussen de Bernauerstrasse en de Invalidenstrasse verrijzen steeds meer woonhoogstandjes. De lege Muurvlakte tussen Mitte en Kreuzberg is volgebouwd met klassieke stadsvilla’s met luxe appartementen.

Kopen in Berlijn-Mitte
De prijzen in het oude centrum zijn voor Berlijnse begrippen tot recordhoogte gestegen. De financiële crisis heeft hierop nog geen aanwijsbare invloed, wel zijn enkele peperdure projecten voorlopig in de ijskast gezet. Berlijn trekt steeds meer buitenlanders en senioren uit de West-Duitse elite, die willen genieten van het enorme culturele aanbod, het aangename leven, de rust en veiligheid op straat. Zij vergelijken de huizenprijzen met Londen, Parijs, Amsterdam, en Hamburg of Kopenhagen en leggen glimlachend het gevraagde bedrag op tafel. Op toplocaties worden al prijzen tot €6000 - €10.000 per m2 gevraagd en betaald, zoals het voor het binnenkort te bouwen Pergamon Palais tegenover het Pergamon Museum en het Philip Starck appartementencomplex tegenover het Brecht Theater. Aanzienlijk gunstiger liggen de prijzen in de nieuwbouw op de voormalige grensstrook (€3500 tot €5000 de m2).

Berliner Dom
Berliner Dom
Mitte
Voor groen en rijp: ga swingen in het oudste danspaleis van Berlijn Clärchens Ballhaus (video) in de Auguststrasse 24.