Wonen in Berlijn-Kreuzberg

Wonen in Berlijn-Kreuzberg

Kreuzberg is de buurt met de meeste onderlinge verschillen en kan zonder meer in de Nederlandse zin multicultureel worden genoemd. De wijk is van oudsher de meest gewilde kunstenaarswijk van Berlijn en hier heeft de Berlijnse krakerbeweging zijn oorsprong gekend. Kreuzberg is onlosmakelijk verbonden met de oud-linkse elite, die in de jaren zestig en zeventig een belangrijke rol speelde in Berlijn en de Bondsrepubliek. Even leek het erop dat dit toonaangevende stadsdeel het onderspit ging delven, toen vele bewoners naar Prenzlauer Berg en Friedrichshain trokken, maar is Kreuzberg helemaal terug en bloeit als nooit tevoren. Dit is de plek waar op grote schaal oude fabrieksgebouwen zijn en worden omgetoverd tot loftachtige woon- en werkpaleizen en steeds hogere prijzen halen. Architecten kunnen hier naar hartenlust experimenteren en nieuwe woonvormen ontwikkelen.

Idyllische buurten in het Toscane van Berlijn
Kreuzberg kent ook hartveroverende idyllische buurten, zoals de zeer geliefde Graefekiez, vlakbij het Landwehrkanaal, zomerse terrassen en lanen met zijn oude platanen en onbeschadigde Gründerzeithuizen. De bewoners noemen het liefkozend het Toscane van Berlijn.

Erg in opkomst is de alternatieve scene in de Wrangel Kiez, tussen de Oberbaumbrücke en het Görlitzer Park. Hier smelten de werelden van Friedrichshain en Kreuzberg samen met een enorme diversiteit, veel kleine parkjes en een redelijk intacte Gründerzeitbebouwing.

Video's

Kreuzkölln Trailer

Ein Tag im Wrangelkiez

Hetzelfde geldt voor het zg. Kreuzkölln, waar stukken van het zuidelijkste deel van Kreuzberg grenzen aan het noordelijkste stukje van de moeilijke wijk Neukölln. De Reuterkiez is erg populair bij de nog niet gevestigde kunstenaars en galeries rijzen als paddenstoelen uit de grond. Er wordt al gesproken over parallellen met de New Yorkse wijk SOHO voor de Tweede Wereldoorlog en de Lower East Side in de jaren tachtig.

Kopen in Kreuzberg
Kreuzberg is dus weer populair en dit is te merken aan de prijzen. Wie van industriële architectuur houdt, kan hier prachtige lofts kopen. Sommige buurten zijn altijd geliefd gebleven, zoals het Bergmannviertel, de gezellige buurt rond de uitgaansstraat Bergmannstrasse, de Mehringdamm, de Yorkstrasse, de Oranienplatz, de Oranienstrasse, de Mariannenplatz en de Graefekiez. Daar is inmiddels met stip de Wrangelkiez bijgekomen. Ook de Köpenickerstrasse, die aan de Spree grenst, is in opkomst vanwege de vele ongebouwde fabrieken, die tot loftpaleizen worden omgebouwd.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Andere kant van Kreuzberg
Kreuzberg haalt ieder jaar rond 1 mei en de nacht daarvoor (Walpurgisnacht) de voorpagina's. Het lijkt wel of uit heel Duitsland en Europa linksfaschisten en anarchisten (zwarte blok) naar Kreuzberg en naar het Mauerpark in Prenzlauerberg trekken. Straten, winkels en auto’s worden in vuur en vlam gezet. Doel en sport zijn de confrontatie met zoveel mogelijk gezagsdragers. Gevolg is vaak honderden licht tot zwaar gewonden politiemensen, die uit heel Duitsland komen. Gelukkig lijkt het getij zich te keren en zijn veel gewelddadige anarchisten vertrokken naar o.m. Athene.

Koopadvies Kreuzberg
Voor Kreuzberg geldt een positief koopadvies, maar grote zorgvuldigheid is hier op zijn plaats en geldt alleen voor bepaalde stukken van de wijk. De m2 prijzen variëren enorm en kunnen oplopen tot €4500 aan de Paul Lincke Ufer. Woningen in geprivatiseerde naoorlogse sociale woningbouwflats, kunnen een riskante belegging zijn wanneer deze liggen in zogeheten satellietschotelstraten met een eenzijdig opgebouwde niet-westerse migrantenbevolking.

Paul Lincke ufer
Paul Lincke ufer
Kreuzberg
Maak een wandeling langs de Paul Lincke Ufer met zijn vele restaurants en biertuinen en terug via de Maybachufer vanwege de Turkse markt.