Wonen in Berlijn-Friedrichshain

Wonen in Berlijn-Friedrichshain

Het voormalige Oost-Berlijnse stadsdeel Friedrichshain oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de jonge internationale avant-garde. Voor de val van de Muur was dit stadsdeel een grauwe verzameling van fraaie maar vervallen panden uit de Gründerzeit (1870-1914), afgewisseld met veel DDR-nieuwbouwflats, de zogenaamde Plattenbau. De wijk ligt aan weerszijden van de imposante Karl-Marx Allee, een klassiek voorbeeld van de socialistisch-realistische bouw uit het begin van de jaren vijftig, die nu tot het Unesco Werelderfgoed behoort.

Video's

Karl-Marx Allee

Rit langs de muur

Uitgaanswijk Friedrichshain
Ten zuiden van de Allee liggen populaire uitgaansstraten, zoals de Boxhagenerstrasse en de Simon Dachstrasse. Ten noorden vindt men de woonbuurt Samaritenviertel, waar behalve het gigantische hoofdkwartier van de Stasi ook de lommerrijke, lange en geliefde Bänschstrasse ligt. Ten zuiden wordt de wijk begrensd door de Spree en de East-Side Gallery, met de vele muurschilderingen. Hier zijn ook vele clubs en rave-paleizen, die in heel Europa en daarbuiten beroemd zijn, zoals de technoclub Berghain.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto
Video

Berghain

Friedrichshain heeft nog wat van het "Wilde Oosten"; het stadsdeel is erg in beweging, het is niet zo fraai afgewerkt als Prenzlauer Berg, veel winkels en restaurants zijn goedkoop en eenvoudig; veel straten met Plattenbau-flats verraden tastbare armoede. Een groot succes is de "Media Spree", een aan de Spree gelegen havengebied dat een enorme ontwikkeling doormaak. Hier hebben zich grote creatieve bedrijven gevestigd, zoals Universal, MTV en Hugo Boss. De Hotelgroep NH heeft hier een zeer inspirerend hotel bebouwd, het NHOW.

Kopen in Berlijn-Friedrichshain
De prijzen liggen op een opmerkelijk hoog niveau, vooral in de buurten rond de het Volkspark Friedrichshain, de Bänschstrasse en de Boxhagenerplatz. Dit heeft mede te maken met een gering aanbod van koopwoningen. Het is wel mogelijk om voor een redelijke prijs een appartement te kopen in de DDR-flatgebouwen. In Friedrichshain gaat een gewelddadige groep van zg antifascisten tekeer tegen dure auto's en nieuwbouwappartementen, als uiting van verzet tegen de verburgerlijking van de wijk.

Prognose:Het lijkt erop dat de enorme prijsstijging van de afgelopen vijf jaar aan het afvlakken is. Het is waarschijnlijk dat Friedrichshain te lijden gaat krijgen van de haast sensationele terugkomst van zustergemeente Kreuzberg en van de goedkopere er naast gelegen wijk Lichterfelde.

Boxhagenerplatz
Boxhagenerplatz
Friedrichshain
Ga eten en loungen in de Turnhalle, een prachtig verbouwde gymzaal van een DDR-gymnasium. Geheel gerestaureerd in de originele socialistisch-realistische vijftiger-jaren stijl. Prachtig interieur en heel betaalbare prijzen. www.dieturnhalle.de