Wonen in het Berlijn Dahlem, Berlijn Grunewald en Berlijn Wannsee

Wonen in het Berlijn Dahlem, Berlijn Grunewald en Berlijn Wannsee

Aerdenhout, Wassenaar en Blaricum zijn in vergelijking bescheiden. De deelgemeente Zehlendorf waar deze lustoorden zich bevinden, behoort tot de mooiste van Duitsland, terwijl de prijzen in vergelijking met Hamburg en München, laat staan Wassenaar, bescheiden zijn. Te midden van prachtige bossen en vaak gelegen aan romantische meren, ontvouwt zich een villa- en waterlandschap dat zijn weerga niet kent. Schlachtensee, Nikolassee en de Wannsee zijn de bekendste. Villa-bezittes op een Wassergrundstück met eigen aanlegsteigers voor hun boten, leven hier erg gelukkig.

Domicilie
Ambassadeurs, captains of Industries, ministers en niet te vergeten velen uit de Duitse adel, hebben hier hun domicilie. In dit deel van de stad zijn de internationale scholen, maar hier is ook de Freie Universität ondergebracht. Beroemd zijn de Botanische Garten en de ethologische en Aziatische collecties in de Musea van Dahlem. Zeer fraai is het gebied rond de het Jachtschloss Grunewald met de Grunewald See; een geliefd oord voor wandelaars.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Watersport paradijs
Ik wijs er graag op dat Berlijn een paradijs is voor watersporters. De Spree en Havel verbinden de regio via ontelbare meren, rivieren en kanalen met de Oostzee en de Noordzee. Je ziet elk jaar meer jachten en boten met een Nederlands vlaggetje, die hier in alle rust over de wateren glijden. Er zijn ontelbare mogelijkheden om met de vele rondvaartboten Berlijn en omgeving te verkennen. Triest dieptepunt is de Villa Wannsee, waar in 1942 tijdens een negentig minuten durende huiveringwekkende vergadering, besloten werd de Europese joden te vernietigen.
Vlak daarnaast ligt de Villa Liberiaan, waar de Joodse vooroorlogse schilder Max Liebermann zijn zomerverblijf had. Met recht een schuldig landschap.

Video's

Haus der Wannsee Konferenz
Marjolijn Uitzinger, DVD Berlijn, Bouwfonds, LVB Networks

Villa Liebermann
Marjolijn Uitzinger, DVD Berlijn, Bouwfonds, LVB Networks

Kopen in Berlijn Dalem, Berlijn Grunewald, Steglitz, Friedenau, Zehlendorf en Wannsee
Hoewel de prijzen onder druk hebben gestaan, omdat na de val van de muur het nabij gelegen Oost-Duitse Potsdam nog steeds grote aantrekkingskracht uitgeoefend, is er inmiddels rust op het prijzenfront. Wel stijgt de grondprijs hier het snelst van Berlijn. Vele vooroorlogse kapitale villa’s zijn nu opgedeeld in royale appartementen, die vaak heel betaalbaar zijn. Grote delen van deze Berlijnse voorsteden hebben door het uitgebreide S-Bahnnetwerk, een snelle verbinding met Berlijn. In twintig minuten ben je al in het centrum van de stad. Erg aantrekkelijk zijn de wijken Friedenau, Zehlendorf en Steglitz, prachtige ongeschonden oudbouw, de fameuze Schlossstrasse is een heerlijke winkelstraat met echte winkels en niet alleen de saaie inwisselbare ketens. Absoluut positief advies!

Villa in Dahlem
Villa in Dahlem
Wannsee conferentie
Bezoek het Huis waar de Wannsee conferentie werd gehouden en kom bij in de tuin van de Villa Liebermann