Wonen in Berlijn Charlottenburg-Wilmersdorf

Wonen in Berlijn Charlottenburg-Wilmersdorf

Niet ten onrechte worden deze stadsdelen vaak in één adem genoemd. Nederlanders waarderen de Parijse allure van de geriefelijke en groene straten met hun brede trottoirs. Er heerst daardoor een weldadige atmosfeer, omdat de vele terrassen niet in het minst storen; er is ruimte genoeg. Je wordt er dus nooit van de sokken gereden of opzij geduwd. De Kurfürstendamm en het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) zijn nooit ver weg.

Bewoners Charlottenburg
Er zijn veel bijnamen voor deze elegante wijken met hun brede flaneerstraten, die tijdens het Duitse Keizerrijk werden gebouwd. Na de Eerste Wereldoorlog zochten honderdduizenden Russen hier hun toevlucht, wat resulteerde in de naam Charlottengrad. Voor de oorlog waren deze wijken het favoriete woonoord van de well-to-do Joodse bevolking, met zijn vele intellectuelen, kunstenaars en ondernemers, dat op de Berlijnse cultuur een onuitwisbaar stempel hebben gedrukt. De straten rond de Pragerplatz en het Bayerische Viertel überhaupt, werden zelfs vroeger de "Jüdische Schweiz" genoemd. De vele gedenkplaten op de huizen en de "Stolpersteinen" ("struikelblokjes") in de straten, ingemetselde betonstenen met een messingplaatje waarop de namen staan van omgekomen bewoners, herinneren hier dagelijks aan.

Winkels, galeries en de beste restaurants in het vrijwel ongeschonden stuk Charlottenburg ten noorden van de Kurfürstendamm wisselen prachtige winkels, topgaleries en de beste restaurants van Berlijn elkaar af. Bijzonder geliefd is de Savignyplatz, die met zijn ontelbare cafés, restaurants en terrassen een ontspannen en prettige atmosfeer uitstraalt.

Wilmersdorf is meer een gedegen luxueuze en veilige woonwijk, waar het goed toeven is. Heel aangenaam is de Ludwigkichplatz en omgeving, de Fasanenplatz en de Pariserstrasse en dat alles op steenworp afstand van de Kurfürstendamm. Hier vind je ook het "Bar jeder Vernunft" een Nederlandse Jugendstil spiegeltent uit 1912. Hier zijn vaak hele krankzinnige voorstellingen en prachtige chanson-avonden. Tijdens het kijken kun je hier ook dineren.

Video's

Literaturhaus
Marjolijn Uitzinger, DVD Berlijn, Bouwfonds, LVB Networks

Bar jeder Vernunft

Vlakbij is de concertzaal van de Berliner Festspiele.

Wilmersdorf heeft veel oorlogsschade opgelopen, waardoor fraaie stukken plotseling plaatsmaken voor ronduit lelijke naoorlogse wederopbouwflats en verkeersdoorbraken (Bundesallee en Martin Lutherstrasse). Het leuke van Charlottenburg-Wilmersdorf is de mix van jong en oud, arm en rijk, duur en goedkoop. Vietnamezen, Thai en Chinezen verrijken met hun restaurants en winkels grote delen van de Kantstrasse.

Foto's
Foto
Foto
Foto
Foto

Kopen in Berlijn Charlottenburg-Wilmersdorf
Er is een duidelijke stijgende tendens waarneembaar voor de onroerend goed prijzen, die tot nu toe relatief laag zijn, zeker in vergelijking met Mitte en Prenzlauer Berg. Charlottenburg heeft met de Technische Universität de grootste binnenstedelijke campus van Europa en bovendien het technisch wetenschappelijk Frauenhofer Instituut (Duitse TNO) binnen zijn grenzen. Vlakbij ligt ook de Universität der Kunsten. Veel creatieve bedrijven komen daardoor naar dit stadsdeel.

Huizenprijzen
De duurste stukken van Charlottenburg zijn de ongeschonden straten links en rechts van de Kurfürstendamm en rond de Savignyplatz. Hier stijgen de prijzen het meest. Ook de straten rond de Lietzensee maken het wonen in Berlijn zeer aantrekkelijk, maar daar betaal je natuurlijk ook een prijs voor (€3500 - €6000 per m2). Ook hier adviseer ik vaak als tweede woning een flat te nemen in een naoorlogs appartementengebouw, weinig spectaculair, maar dikwijls gelegen op toplocaties en met een heel vriendelijk prijskaartje (€2000 - €2500 per m2).

In Wilmersdorf zijn het Bayerische Viertel, de Prager Platz en de straten links en rechts van de gezellige en stijlvolle Güntzelstrasse erg gewild (een vleugje Concertgebouwbuurt). Hier is zeker een verdere stijging van de prijzen te verwachten. In beide wijken zijn geprivatiseerde naoorlogse huurwoningen, gebouwd op plekken waar de bommen vielen, relatief goedkoop. Ze liggen vaak op prima locaties en zijn zonder meer geschikt als tweede woning. Het is zaak je hier goed te laten voorlichten welke wijken en straten beter buiten beschouwing kunnen blijven.

Kortom, een positief koopadvies, maar lang niet overal!

Charlottenburg-Wilmersdorf
Charlottenburg-Wilmersdorf
Literaturhaus
Ga overdag bijkomen en genieten in het heerlijke Literaturhaus in de Fasanenstrasse. Prima ontbijt, lunch, koffie en taart en diner.