Wijken

Wijken

Berlijn kent vele deelgemeenten die vaak groter zijn dan een middelgrote Nederlandse stad. Ik beperk me tot de meest geliefde wijken en tot Potsdam.
De populairste voormalige Oost-Berlijnse wijken zijn Mitte, Prenzlauerberg en Friedrichshain. De West-Berlijnse wijken zoals Kreuzberg, Schöneberg en Charlottenburg Friedenau en Steglitz zijn weer erg aantrekkelijk. Gezien de druk op de woningmarkt zijn bepaalde buurten in Wedding, Tiergarten en Neukölln in opkomst.

Mitte
Het hart van het nieuwe en oude Berlijn is onherkenbaar veranderd in een bruisend centrum met veel fraaie nieuwbouwarchitectuur. Hier klopt het hart van het nieuwe herenigde Duitsland. De boulevard Unter den Linden en de Gendarmenmarkt zijn wereldberoemd.

Prenzlauerberg
Deze prachtig gerestaureerde Oost-Berlijnse wijk is een heerlijke woonwijk en een voorbeeld van de bloeiende landschappen, die Bondskanselier Kohl de Oost-Duitse bevolking beloofde. De wijk behoort nu tot de duurste van Berlijn en is geliefd bij jonge Europese professionals met of zonder kinderen. Erg geliefd zijn de Kollwitzplatz en de Kulturbrauerei.

Friedrichshain
Het voormalige Oost-Berlijnse stadsdeel Friedrichshain oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de jonge internationale avant-garde. Hier is nog wat te vinden van het "wilde oosten". De wijk is bekend om zijn vele techno-clubs. Beroemd is de in Stalinistische stijl gebouwde Karl-Marx-Allee en de East-Side Galery met het grote beschilderde stuk muur. Mensen boven de vijftig jaar, zullen in deze hipsterwijk, niet snel een prettige leefomgeving vinden.

Kreuzberg
Kreuzberg is van oudsher de multiculturele en kunstenaarsbuurt van Berlijn en geniet weer een ongekende populariteit. Dit is de wijk waar op grote schaal oude fabrieksgebouwen omgebouwd worden tot loftachtige woon-en werkpaleizen. Architecten experimenteren naar hartenlust met nieuwe woonvormen. Bekend zijn de uitgaansstraat Bergmannstrasse en de geliefde Wrangler en Graefekiez. De huizen en appartementen aan de Paul Lincke Ufer, behoren inmiddels tot de duurste van Berlijn

Tiergarten-Moabit
De wijk is genoemd naar het groene hart van Berlijn, de gigantische Tiergarten, die zich van de Brandenburger Tor uitstrekt tot het Bahnhof Zoo. Ten noorden van de Spree ligt de gezellige buurt "Alt Moabit" die in opkomst is. Beroemde gebouwen zijn het Hauptbahnhof, de Rijksdag, en natuurlijk de Potsdamer Platz.

Schöneberg
Dit levendige en centraal gelegen stadsdeel grenst aan Kreuzberg en Wilmersdorf-Charlottenburg. Hier speelt zich het echte Berlijnse leven af en wonen ook nog steeds geboren Berlijners. Hier heerst een grootstedelijke en tolerante open sfeer. Beroemd is de grootste en oudste markt van Berlijn op de Winterfeldtplatz. Heel aangenaam, en bij de meeste Nederlanders onbekend, is de wijk rond.

Charlottenburg-Wilmersdorf
Deze stadsdelen zijn beroemd om hun Parijse allure met de gerieflijke en groene flaneerstraten met hun brede trottoirs. Er heerst daardoor een weldadige atmosfeer.
De wijk is grotendeels intact met fraaie Gründerzeithuizen met hun rijke gevels. Hier vindt men ook de meeste en beste restaurants van Berlijn. Beroemd: Kurfürstendamm en de Savignkyplatz en natuurlijk het grootste luxe warenhuis van Europa, KaDeWE. Zeer aantrekkelijk.

Steglitz, Friedenau en Schmargendorf
Wat een weelde, deze klassieke ongeschonden buurten, met de mooiste Gründerzeit en Jugendstil huizen. En vaak niet bekend bij Nederlanders! Hoogtepunten zijn de Schlossstrasse, de na de Ku'damm, meest geliefde winkelstraat van Berlijn met vele echte leuke en goede winkels en niet alleen maar de doodsaaie ketens. Ik zelf vind de Rüdesheimerplatz en Strasse, net als de New York Times, een van de mooiste plekken van Europa. De Rüdesheimer Platz is vanaf juni tot september een feestelijke Zuid Duits aandoende wijnoase, waar honderden mensen, op het grasveld glazen wijn drinken, die daar wordt geschonken. Heerlijk.

Dahlem-Grunewald
Aerdenhout, Wassenaar en Blaricum zijn in vergelijking bescheiden. De deelgemeente Zehlendorf waar deze lustoorden zich bevinden, behoort tot de mooiste van Duitsland. Te midden van bossen en meren ontvouwt zich een villa-en waterlandschap dat zijn weerga niet kent. Hier ligt ook de Wannsee, waar de beruchte conferentie werd gehouden die de uitroeiing van de Europese joden tot doel had.

Potsdam
De vorstenstad Potsdam is het Versailles van Berlijn en ligt 35 km ten westen van Berlijn. Snelle spoorlijnen en S-Bahn verbindingen met de hoofdstad maken Potsdam tot een gewild woonoord, dat een hoge leefkwaliteit verbindt met de geneugten van de nabij gelegen metropool. Bekend is het Holländisches Viertel met zijn 18e eeuwse Nederlandse huizen.

Berlijnse muur
Berlijnse muur
Berlijnse muur
Bezoek het echte muurmuseum in de Bernauerstrasse en laat de toeristennep van Checkpoint Charlie links liggen (www.berlin.de/mauer/index.de.html)